Сърбите в Северно Косово готови на въоръжена съпротива срещу властите в Прищина

ЕС и Свят 07.11.2023 17:14 Снимка: ДНЕС+

Сърбите в Северно Косово готови на въоръжена съпротива срещу властите в Прищина

Сърбите в Северно Косово са готови на въоръжена съпротива срещу властите в Прищина, за да защитят личната си сигурност, живота и домовете си, показва проучване на Демостат, проведено след инцидента на 24 септември в Банска, когато бяха убити косовски полицай и трима въоръжени сърби, съобщи белградският вестник "Данас".

Проучването на Демостат, проведено в две фокус групи с по девет участника, показа, че готовността за съпротива срещу властите в Прищина е налице не само сред по-младите, но и сред по-възрастните сърби, живеещи в северната част на Косово, предаде БТА.

Сред сърбите от Северно Косово има висока степен на недоверие към косовското правителство, към местните албански власти, назначени след изборите в Северно Косово, които бяха бойкотирани от сърбите, както и към косовската полиция. Някои от респондентите изразиха страх и от представителите на близката до Белград партия Сръбска листа, което се смята за една от причините много сърби да откажат да участват във фокус групите.

Проучването показа също тенденция на намаляване на доверието в сръбските институции, след като сърбите от северната част на Косово напуснаха местните институции. Според Демостат тази "ерозия на доверието се засили особено" след въоръжения конфликт в Банска, където в края на септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели. Прищина обвини Сърбия, че стои зад атаката, а Белград отрече да е участвал в организация на нападението или да е знаел за планирането му.

Сърбите от Косово вярват най-много на КейФОР, защото смятат, че мисията на НАТО може да им осигури безопасност, преди всичко по отношение на защита от репресии от страна на косовските власти. Голямо е доверието им и в Рашко-Призренската епархия на Сръбската православна църква.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066