Сърбите в Косово обявиха траур за убитите в престрелката край Звечан

ЕС и Свят 26.09.2023 19:41 Снимка: ДНЕС+

Сърбите в Косово обявиха траур за убитите в престрелката край Звечан

Основната политическа партия, представляваща сърбите в Северно Косово, обяви във вторник тридневен траур за хората, убити при престрелка с косовската полиция след най-тежкото насилие от години в оспорвания район.

Косовските власти съобщиха, че около 30 въоръжени до зъби сърби са нахлули в село Банска в неделя, като са се сбили с полицията и са се барикадирали в сръбски православен манастир. Полицията превзе манастира късно в неделя, след като трима нападатели и един полицай бяха убити.

Никоя група не е поела отговорност за нападението. Косово обвини Сърбия, че подкрепя въоръжените бойци; Сърбия твърди, че властите в Косово носят вина за малтретирането на жителите в района с мнозинство от сърби.

"26, 27 и 28 септември се обявяват за дни на траур заради загиналите наши съграждани при трагичните събития в село Банска", казаха от партия "Сръбска листа", като обявиха, че всички събития ще бъдат отменени и знамената ще бъдат свалени наполовина.

"От името на Сръбската листа и сръбския народ в Косово изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и желаем бързо възстановяване на ранените.

Двама сърби, заловени при престрелка, се явиха пред съда във вторник за изслушване в столицата на Косово Прищина, ескортирани с белезници от тежко въоръжени полицаи.

Деян А. Васич, адвокат, който представлява Душан Максимович, заподозрян в стрелбата, каза, че планира да обжалва 30-дневното задържане, дадено на клиента му.

"Посочихме някои факти... които показват, че това е нещо, което може би е по-скоро недоразумение, отколкото нещо, което може да бъде свързано с престъпление", каза Васич пред репортери в Прищина.

Съдът каза, че трети заподозрян стрелец, който е ранен, вече се е явил пред съдия в болница, където е обвинен в участие в терористична атака и е задържан за един месец.

Престрелката разпали нова международна загриженост относно стабилността в Косово, което е с етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2006 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Белград никога не е признавал независимостта на бившата си провинция. Около 50 000 етнически сърби на север отхвърлят управлението на Прищина.

Самата Сърбия обяви сряда за ден на траур "поради трагичните събития" в неделя в Косово, без изрично да одобри въоръжените лица или техните оплаквания.

"Сърбия няма проблем да каже, че осъжда убийството на (косовски) албански полицай, но не можем да останем неми, глухи и слепи за преследването и убийството на сръбския народ в Косово", каза министърът на отбраната Милош Вучевич в Белград след среща с неговия Норвежки колега Бьорн Арилд Грам.

Сръбският президент Александър Вучич се срещна във вторник в Белград с посланиците на САЩ, ЕС, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Той каза, че е поискал международните мироопазващи сили КФОР "да се погрижат за всички въпроси на сигурността в северно Косово вместо полицията на (премиера на Косово Албин) Курти".

Въоръжената косовска полиция претърси в понеделник къщи в Банска за въоръжени мъже, които може да не са избягали, и показа на репортери около 20 джипа и брониран камион, които според тях са били използвани от въоръжените мъже.

Полицията също така показа набор от оръжия и боеприпаси, за които каза, че са били конфискувани, включително бойни пушки на бившата югославска армия, картечници, снайперски пушки, минохвъргачки, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993