Санкции за Асад за 10 години от Украйна

ЕС и Свят 19.03.2023 09:56 Снимка: ДНЕС+

Санкции за Асад за 10 години от Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски наложи санкции срещу сирийския си колега Башар Асад, съобщи УНИАН.

Както се отбелязва в указа на Зеленски, публикуван на уебсайта на президентската канцелария, санкциите срещу Асад ще бъдат в сила 10 години. Те включват заключване на активи, ако има такива, както и забрана на всяка търговска дейност и т.н.

Санкции бяха наложени и срещу 70-годишния сирийски премиер Хюсеин Арнус и външния министър Фейсал ал Микдад. Общо в санкционния списък има 300 души. Сред тях са трима сирийци, руснаци и един украинец от Крим, който има и руско гражданство.

Според втория анекс са наложени санкции и срещу 141 юридически лица, включително две от окупирания Крим - Автономната организация с нестопанска цел Институт по морско приборостроене и роботика и Евпаторийският авиационен ремонтен завод.

Припомняме, че на 15 март Асад посети Русия. На 16 март той се срещна с руския си колега Владимир Путин. 

Асад обяви, че би приветствал всяко предложение от руска страна за създаване на нови военни бази и за увеличаване на броя на руските войски в Сирия. Той настоя, че военното присъствие на Русия в Сирия не трябва да бъде временно.

Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия и е близък съюзник на Асад, чоето правителство подкрепя в продължаващата от години гражданска война в страната, като нанася удари по райони, контролирани от опозицията.

Военната подкрепа на Москва за Асад му помогна да обърне хода на войната, започнала през 2011 г. като продемократично движение.

Асад посочи, че двете страни планират да подпишат споразумение за икономическо сътрудничество през следващите седмици.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853