Само седмица след изборите гръцките депутати положиха клетва

ЕС и Свят 29.05.2023 11:00 Снимка: ДНЕС+

Само седмица след изборите гръцките депутати положиха клетва

Гръцките депутати, избрани на парламентарните избори на 21 май, положиха клетва днес в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу и служебния министър-председател Йоанис Сармас, предаде АНА-МПА и БТА.

На церемонията бяха покани и няколко посланици и чуждестранни дипломатически делегации.

Парламентът ще се събере отново утре на заседание от 10.30 часа, на което депутатите ще изберат председател на парламента и целия състав на ръководството.

След приключването на тези процедури новият председател на парламента ще закрие заседанието, което ще бъде първото и последното за този парламент, отбелязва агенцията.

Това ще бъде вторият "двудневен" парламент в историята на третата Гръцка република, създадена след възстановяването на демокрацията през 1974 г. Първият беше съставен след изборите през май 2012 г., когато партиите също не успяха да сформират правителство.

След това президентът Сакеларопулу ще издаде указ за разпускането му и свикване на нови парламентарни избори на 25 юни.

Служебният кабинет с премиер Йоанис Сармас, който ще отведе страната до вторите парламентарни избори, положи клетва в петък.

Парламентарните избори, проведени на 21 май, бяха спечелени от консервативната Нова демокрация, но въпреки високите проценти от вота партията отказа да състави правителство, защото не получи абсолютно мнозинство в парламента. На предсрочните избори на 25 юни ще бъде приложена друга избирателна система, която дава на водещата партия допълнителни депутатски места.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583