ЕС и Свят 22.07.2021 12:54 Снимка: ДНЕС+

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу антиваксъри в Атина

Полицията в Гърция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрацията на антиваксъри в центъра на Атина, съобщава "Грийк рипортър".  

Демонстрацията се проведе пред сградата на парламента. Антиваксърите, повечето от които бяха маскирани, а някои носеха християнски икони, разгърнаха огромно гръцко знаме на площада.

Според полицията, някои са се опитали да пробият полицейски кордон, след което служителите отговорили със сълзотворен газ и водни оръдия.

Няколко хиляди също се присъединиха към митинг във втория по големина град, Солун.

Според докладите, тези, които са участвали в демонстрацията, са различни от тълпата на 16 юли. Тогава повечето протестиращи проведоха кампания срещу задължителната ваксинация и това, което според тях е терористична кампания от страна на държавата да използва пандемията, за да ограничи личните свободи.

За разлика от тях, сега по-голямата част от тълпата бяха просто антиваксъри.

Демонстрацията на антиваксърите се проведе, след като Гърция представи в сряда нови мерки за неваксинирани работници в здравния сектор.

Според мерките, предложени от гръцкото министерство на здравеопазването, всички здравни работници - включително лекари, медицински сестри, парамедици и административен помощен персонал в частни или държавни болници, клиники и заведения за грижа - които откажат да бъдат ваксинирани, ще загубят социалната си сигурност по време на техния неплатен отпуск.

Суспендирането без заплащане ще продължи, докато лицето се ваксинира или "докато трае пандемията", се казва в изявление на министерството.

Законодателството ще влезе в сила от 16 август за работниците в старчески домове и от 1 септември за здравния персонал. За да покрие всяка загуба на персонал, гръцкото министерство на здравеопазването предложи наемане на здравни работници на тримесечни договори.

По-малко от 10% от лекарите в Гърция са неваксинирани срещу Covid-19 Общо 90% от гръцките лекари и 73% от медицинските сестри в страната вече са ваксинирани срещу Covid-19.

Приблизително 52% от гръцкото население е ваксинирано с поне една доза, а 44% са получили и двете си дози или са ваксинирани с еднократна ваксина. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че ваксината ще бъде задължителна за здравните работници, заедно с тези, които работят в заведения за възрастни хора и тези със специални нужди, в средата на юли.

Мярката е посрещната със значителни противоречия, тъй като една чат от обществото вярва, че е за благото на всички, а други твърдят, че искат да ограничат свободата им. /news.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565