Салата, масло и мляко поскъпнали най-много по света

ЕС и Свят 19.08.2022 12:55 Снимка: ДНЕС+

Салата, масло и мляко поскъпнали най-много по света

Войната в Украйна вдигна не само цените на енергоносителите, но и на храните, пише израелският The Marker. Изданието посочва и кои стоки са поскъпнали най.много. 

Салатата влязла в заглавията на вестниците миналата година, след като изчезна от много вериги за бързо хранене. Лошото време, съчетано с проблеми с доставките по време на пандемията от COVID-19, доведе до недостиг и съответно до рязко покачване на цените. В Австралия най-евтината салата айсберг струва 12 австралийски долара. 

Няколко месеца по-късно заради наводнения в австралийските щати Куинсланд и Нов Южен Уелс цените на много зеленчуци скочиха рязко. В САЩ цените на марулите също се повишават от десетилетие насам, заради природните бедствия.

Но от 2020 г. ръстът им е наистина впечатляващ. През 2012 г. американците са плащали по 1,5 долара за килограм маруля, а през 2022 г. цената вече ще надхвърля 3 долара. И продължава да се вдига.

При маслото поскъпването продължава от доста време, а през юни цените счупиха всички рекорди - в Европа се продаваше на средна цена от 8 евро за килограм. В същото време търсенето се е увеличило почти три пъти в Китай заради популярността на богати на масло сладкиши. Производството на мляко в Нова Зеландия, която е основният вносител за Азия, намалява, и Китай започва да купува масло от други страни, включително от Европа. Заради свитото производство на мляко цената му се качва и през 2022 г. рекордът от 2017 г. бе подобрен и литър мляко в ЕС вече струва средно 7 евро.

Най-големият вносител и потребител на авокадо в света са Съединените щати.  В Европа потреблението се е увеличило петкратно. В други части на света също се консумира все повече авокадо. защото се смята, че съдържа множество витамини, както и антиоксиданти, магнезий, калий, фибри, здравословни мазнини и др.

А цената му расте пропорционално на търсенето. За съжаление авокадото може да е полезно за човешкия организъм, но е вредно за екологията на планетата.

Със сигурност има още много продукти, чиито цени са се повишили през последните 2-5 години. И със сигурност това няма да е краят. На ръста на цените. На инфлацията. И на борбата за пари, пазари и за природата - от друга страна.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648