С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

ЕС и Свят 08.09.2023 16:20 Снимка: ДНЕС+

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

Цели 200 милиарда долара от пазарната си капитализация загуби Apple само в рамките на два дни. Причината - решението на Китай да забрани използването на iPhone от служителите на държавни агенции и предприятия, съобщава CNN.

Контекст: Отношенията между Пекин и Вашингтон в последно време са обратното на приятелски и в технологичната сфера това е най-видимо.

Китайският гигант Huawei от години е обект на тежки западни санкции, които значително свиха бизнеса му в глобален мащаб. В същото време, за Apple Китай е както ключов пазар, така и локация на голяма част от заводите за iPhone.

В сряда WSJ съобщи, че властите в комунистическата страна са разпоредили на служителите от държавната администрация и на мениджърите в държавните предприятия да спрат да използват смартфоните на американската компания. В четвъртък Bloomberg обяви, че мярката ще засегне всички фирми с държавно участие, които имат милиони служители.

Детайли: Само в четвъртък акциите на Apple поевтиняха с цели 2,9% и в момента са най-слабите в рамките на Dow Jones Industrial Average.

Ударът идва само няколко дни преди премиерата на iPhone 15 серията, но освен това и няколко дни след изненадващата поява на устройство на Huawei от същия клас с произведен в Китай процесор, който не попада под удара на американските санкции.

Въпрос на интерпретация е дали в Пекин не показват на китайските потребители кое устройство ще е по-добрата покупка.../money.bg

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599