Рюте към Главчев: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

ЕС и Свят 18.04.2024 14:07 Снимка: ДНЕС+

Рюте към Главчев: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Неприемливо е да не сте членове и по сухопътни граници, казал нидерландският премиер на българския си колега

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Разговорът бе по покана на Рюте в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица Брюксел.

"Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници. Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство", каза нидерландският премиер след срещата.

Главчев благодари за подкрепата на Нидерландия за усилията на страната ни да бъде приета в еврозоната, допълва БТА.

"България се справя сама", категоричен бе Рюте.

Нидерландкият премиер каза подобни думи и пред бившия вече премиер Николай Денков през февруари. "Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен", заяви Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген.

По темата за членството на България в еврозоната, той също изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Тогава Рюте обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Според нидерландския премиер, в България руската заплаха се чувства много ясно, включително когато става дума за въздушното пространство на страната ни.

Марк Рюте коментира и постигнатото по отношение на охраната на въздушното пространство - т. нар. еър полисинг (air policing), в който са били включени нидерландски самолети F 35, а нидерландски морски пехотинци са били разположени в български авиобази. Според Рюте не бива да се пренебрегва проблемът с дезинформацията и опитите на Москва да влияе и да разделя българското общество. Той беше категоричен, че проблемът с дезинформацията показва за пореден път, че войната в Украйна излиза далеч извън очертаните граници на картата.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини