Руският производител на диаманти "Алроса" спира продажбите

ЕС и Свят 21.09.2023 16:22 Снимка: ДНЕС+

Руският производител на диаманти "Алроса" спира продажбите

Най-големият производител на диаманти в света - руската компания "Алроса" спира продажбата на диаманти за срок от два месеца. Причината за тези действия е опит да повиши спадащите цени, съобщава Bloomberg, цитирайки бележка на компанията, изпратена до нейни клиенти.

Търсенето на диаманти като цяло отслабна след края на пандемията, тъй като потребителите отново се насочиха повече към пътувания и различни изживявания, а глобалните икономически сътресения свиха разходите за луксозни покупки.

През последните седмици цените на диамантите започнаха да се сриват, оказвайки натиск върху големите миннодобивни компании да ограничат предлагането.

"Алроса", която всъщност се конкурира с гиганта De Beers за титлата най-голям производител на диаманти в света, засега спира продажбите на необработени диаманти през септември и октомври, надявайки се да обърне тенденцията на ценови спад.

Държавната руска компания "Алроса" е под американски и британски санкции, които бяха наложени веднага след началото на войната на Русия в Украйна. Продажбите на компанията поеха удар, след компанията насочи обемите си към Азия.

Стръмното понижение на цените вече се разпространява към по-малките продукти заради нарастващата конкуренция от изкуствено създадени диаманти.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161