Руският патриарх размаха пръст на Турция за „Света София”

ЕС и Свят 06.07.2020 17:12 Снимка: ДНЕС+

Руският патриарх размаха пръст на Турция за „Света София”

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил изрази "дълбока тревога" във връзка с призивите на Турция за промяна на статута на "Света София", информира АФП.

Турски съд дебатира дали едно от архитектурните чудеса на света може да бъде превърнато в джамия - решение, което може да засили напрежението със Запада и християнския свят. Решението за "Света София", която в момента е със статут на музей, се очаква през следващите дни.

Кирил отбелязва в съобщение, че е "дълбоко разтревожен" от действията, описвайки "Света София" като "един от големите паметници на християнската култура".

"Заплаха за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация и следователно за нашата духовност и история", подчерта руският патриарх.

"До ден днешен за всеки руски православен християнин "Света София" е голямо християнско светилище", каза той и призова турското правителство да бъде предпазливо.

По думите му промяната на настоящия неутрален статут на историческата постройка ще причини "дълбока болка" на руския народ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че бъдещето на музея е турски въпрос, но се надява, че статутът на "Света София" като обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО ще бъде "взет под внимание".

Той добави, че "Света София" е "световен шедьовър", който е "свещен" за руснаците.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин отбеляза, че Москва се надява "световната значимост на обекта да се вземе под внимание".

Преди дни руският митрополит Иларион, председател на отдела за международни църковни отношения към Московската патриаршия, предупреди, че превръщането на "Света София" в Истанбул от музей в джамия е "неприемливо".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО./news.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147