Руски полицай е заподозрян в изтичане на информация по разследването на случая Навални

ЕС и Свят 02.03.2021 09:27 Снимка: ДНЕС+

Руски полицай е заподозрян в изтичане на информация по разследването на случая Навални

Руски полицай е заподозрян, че е замесен в изтичане на информация, която може да е била използвана за идентифициране на лицата, които вероятно са отровили критика на Кремъл Алексей Навални, пише днес в. "Комерсант", цитиран от Ройтерс.

Следователи подозират майор от полицията в Санкт Петербург, че е влязъл в официалната база данни за пътниците на самолета, в който на Навални му прилоша по време на полет от сибирския град Томск за столицата Москва през август. След това полицаят продал информацията, предава БТА.

"Комерсант" не разкрива самоличността на заподозрения, но пише, че той може да бъде осъден на до 10 години затвор за злоупотреба със служебно положение. В статията не се уточнява дали полицаят е бил арестуван.

Самият Навални твърди, че е бил отровен по поръчка на руския президент Владимир Путин с нервнопаралитично вещество от типа на "Новичок". Русия отрича да е замесена и изобщо поставя под съмнение дали е имало покушение срещу опозиционера.

Като се позоваха на данни за полета и друга информация, британският разследващ сайт Белингкат и руският Инсайдър обявиха през декември, че са установили самоличността на агентите на руската Федерална служба за сигурност, отровили критика на Кремъл.

Това е най-малко вторият случай на криминално разследване в Русия във връзка с изтичането на информация около случая Навални, отбелязва Ройтерс. През януари бизнес руският ежедневник РБК съобщи, че полицай от град Самара е поставен под домашен арест заради теч на данни, които може да са помогнали за идентифициране на предполагаемите отровители на опозиционера./БТА

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476