Руски хеликоптер се разби на летище "Байкал", екипажът загина

ЕС и Свят 17.12.2022 10:13 Снимка: ДНЕС+

Руски хеликоптер се разби на летище "Байкал", екипажът загина

Руски хеликоптер Ми-171Е се разби при кацане в столицата на Бурятия Улан Уде, съобщи Интерфакс с позоваване на службите за спешна помощ в Русия. Трима души са загинали на място в авиационната катастрофа, която е поредният летателен инцидент с руска машина далеч от фронта в Украйна.

„В 15:20 часа местно време (10:20 московско време) е получено съобщение, че хеликоптер Ми-8 се е запалил по време на кацане на летище „Байкал“ в Улан Уде. Пожарът е възникнал на пътеката за рулиране, пистата не е била повредена“, написа президентът на републиката Алексей Циденов в своя канал в Telegram в петък.

По-късно стана ясно, че машината е Ми-171Е, модификация на Ми-8. С индекс Е са обозначени хеликоптерите от експортната серия.

По думите на Алексей Цеденов на борда на хеликоптера не е имало пътници. Тримата загинали са членовете на екипажа – летецът-изпитател Галсан Камбуев, вторият пилот Иля Баранов и техникът Андрей Самохвалов, пише OFFNews.

Опит да угасят хеликоптера направили служители на летището и на министерството на извънредните ситуации. По думите на Циденов катастрофиралата машина още не е била предадена от завода-производител на крайния клиент и не е била в официална експлоатация. Разбилият се вертолет е бил собственост на авиозавода в Улан Уде и е трябвало да премине облитане преди да бъде предаден на купувача. Предварителната версия за аварията е попадане в завихряне.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648