Русия заяви за обстрел на нефтопровода "Дружба" на нейна територия

ЕС и Свят 01.02.2023 20:11 Снимка: ДНЕС+

Русия заяви за обстрел на нефтопровода "Дружба" на нейна територия

Руската компания "Транснефт" съобщи за опит за обстрел на петролна помпена станция, през която минава петролопроводът "Дружба", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Петролната помпена станция се намира в Новозибковския район на Брянска област, като се твърди, че опитът за обстрел се е случил вечерта на 31 януари.

От компанията съобщиха, че петролопроводът работи нормално, в резултат на обстрела няма пострадали.

"Снощи (31 януари) беше направен опит за обстрел на нефтена помпена станция Новозибков. Станцията се използва при пикови натоварвания на нефтопровода "Дружба". Последният път, когато тази помпена станция беше включена за няколко часа е бил през миналата година", каза Игор Демин от "Транснефт".

По-рано "Телеграм" каналът Mash писа за удара върху нефтопровода "Дружба", който уж е довел до 20-метров кратер.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че в резултат на удара е прекъснато електрозахранването в две населени места, но в нощта на 1 февруари то е възстановено.

Град Новозибков се намира близо до границата на Русия с Беларус и малко по-далече от границата й с Украйна. След началото на руското нахлуване в Украйна периодично се съобщава за удари по крайграничните райони на Русия - Брянска, Курска и Белгородска области, като Украйна никога не е потвърждавала атаки срещу обекти, намиращи се в Русия.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648