Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

ЕС и Свят 08.03.2022 09:03 Снимка: ДНЕС+

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Русия за първи път открито заплаши да спре доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море.

"Имаме пълното право да вземем "огледално решение" и да наложим ембарго върху транзита на газ по газопровода "Северен поток 1", който днес работи с максимален капацитет от 100%", заяви вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Standard.

Русия се счита за най-големия доставчик на природен газ в Европа - на нея се падат 40% от годишното потребление.

"Абсолютно очевидно е, че неизползването на руски петрол ще доведе до катастрофални последици на световния пазар", подчертава още Новак. Той прогнозира цени от около 300 щатски долара за барел петрол.

"Европейските политици трябва честно да предупредят своите граждани и потребителите, че цените на бензина, електроенергията и отоплението ще скочат до небето", заявява още Новак.

Днес цената на газа на фондовата борса в Европа достигна до 3900 долара за хиляда кубични метра, а сутринта петролът сорт Brent при отварянето на борсите за първи път от 2008 г. превиши цената от 130 долара за барел.

Европейският пазар на газ е трескав от много месеци насам. През пролетта на миналата година цените се колебаеха около 250-300 долара за хиляда кубически метра, но през октомври за първи път преминаха над хиляда, а през декември достигнаха и до над две хиляди. След това последва известно понижение, но цените останаха стабилно високи - нещо невиждано в цялата история на европейските газови хъбове.

След като Москва официално призна за независими двете сепаратистки републики в Източна Украйна, бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев написа в Туитър: "Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за кубичен метър газ!".

В последната седмица, или от началото на руската инвазия в Украйна, редовно се съобщава, че транзитът на руски газ през страната с военни действия не е прекъсван и природният газ към Европа тече в договорените количества. Такова съобщение бе направено и тази сутрин. "Газпром" продължава да доставя газ през Украйна в същия обем както и ден по-рано - 109.5 милиона кубически метра дневно. Беше обявено обаче, че европейските страни са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски нива от под 30%.

В последните два месеца потокът на газ по газопровода "Ямал - Европа", който минава през територията на Беларус и Полша към Германия, беше периодично спиран, след като държавната корпорация "Газпром" отказваше да резервира капацитет. Също така Русия от няколко месеца се е оттеглила от свободния пазар и изпълнява само дългосрочните си договори. Това стана на фона на обрата в политиката на Германия, която с нахлуването на руски войски в Украйна замрази пускането на построения вече газопровод "Северен поток - 2". Проектът беше завършен през септември миналата година, въпреки съпротивата на страни като Полша и наложените санкции от САЩ.

Решението на Германия да спре за неопределено време газопровода "Северен поток 2" не засяга цените на газа, увери тогава зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Ескалиращото напрежение между Запада и Русия и войната в Украйна породи опасения относно доставките на руски газ към Европа. Това накара ЕС да преразгледа плана си за извънредни газови доставки, да се подгови за състояние с частично прекъсване на вноса на газ от Русия, както и да потърси алтернативи. Това бе обявено и от британският премиер Борис Джонсън, който обяви като цел постепенно откъсване от руската зависимост от енергийни продукти. С по-голям скептицизъм това се възприема от останалите европейски страни. 

Стана обаче ясно, че САЩ обсъждат забрана за внос и с руски петрол като реакция на нахлуването на Русия в Украйна./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648