Русия: TikTok изтри 38% публикации за незаконни протести за Навални

ЕС и Свят 23.01.2021 08:27 Снимка: ДНЕС+

Русия: TikTok изтри 38% публикации за незаконни протести за Навални

Русия заяви в петък, че TikTok е изтрил някои от така наречените нелегални публикации, популяризиращи протести през уикенда, целящи да освободят критиката на Кремъл Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Публикации за насърчаване на Навални и за протести, планирани за събота, са гледани повече от 300 милиона пъти в TikTok, китайското приложение за споделяне на видео.

Обезсърчени от официалните предупреждения срещу митинги, млади руснаци публикуват видеоклипове, с които отдават почит на Навални и се подиграват на президента Владимир Путин като прелюдия към планираните демонстрации.

"Изразявам уважение към учениците, които според моя адвокат "предизвикаха хаос в TikTok", коментира Навални в съобщение, предадено от неговия адвокат, публикувано в Instagram в петък.

Руските следователи са образували наказателно дело, което според тях e за опит да се подбудят непълнолетни лица да извършват незаконни действия, които могат да застрашат тяхната безопасност.

Позовавайки се на рисковете от COVID-19, те заявиха, че масовите публични събития, които са забранени в Москва поради пандемията, са реален риск за здравето им.

Органът за наблюдение на комуникациите "Роскомнадзор", който заплаши да глоби социалните платформи заради съдържание, свързано с протести, заяви, че TikTok е изтрил 38% от публикациите, които е сметнал за незаконни до петък. Той добави обаче, че нови призиви за руснаците да излязат по улиците все още се появяват в приложението.

"Роскомнадзор" коментира, че TikTok е платформата, където потребителите най-активно призовават за протести в подкрепа на Навални.

"Роскомнадзор" допълва, че YouTube е изтрил 50% от публикациите, които според регулатора са призовали непълнолетни да протестират и че Instagram е свалил 17% от тези публикации.

Кремъл заяви, че мерките, предприети от Роскомнадзор, са "абсолютно оправдани".

Студенти от цяла Русия публикуват видеозаписи, на които свалят портрети на Путин, окачени по стените на класните стаи, и ги заменят за снимки на засмян Навални.

Други потребители са предложили практични съвети на шега за това, как да се избегне арест по време на протестите, например чрез американски акцент, за да се преструвате на чуждестранен турист.

"Когато ситуацията се влоши, кажете - "Ще се обадя на адвоката си", обяснява потребител на TikTok, чието видео има повече от 200 000 гледания.

Политическият анализатор Абас Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, заяви пред "Ройтерс", че очаква значителен брой потребители на TikTok да излязат на улицата.

"Когато младите започват да се интересуват от политика, те винаги са по-радикални и не уважават статуквото толкова, колкото по-възрастните групи", коментира той./news.bg

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986