Русия смята, че НАТО тренира удар срещу нея и в киберпространството

ЕС и Свят 28.01.2023 15:15 Снимка: ДНЕС+

Русия смята, че НАТО тренира удар срещу нея и в киберпространството

Русия винаги е била подготвена за масирани кибератаки и продължава да укрепва информационната си сигурност. Това утвърждава Олег Сиромолотов, заместник-ръководител на руското външно министерство, в интервю за ТАСС. Държавната агенция публикува днес поредица от материали, в които се прокарва тезата, че Русия е заплашена от координирана между западните страни кибератаки.

"Ефективността на злонамерената компютърна дейност, извършвана от украинска територия срещу Русия, очевидно не отговаря на очакванията на западните служби. Бяхме подготвени за масирани атаки", казва Олег Сиромолотов.

Като доказателство за тази евентуална нова атака, вече под егидата на НАТО, се посочва това, че Киев се е присъединил към центъра за киберзащита на Северноатлантическия алианс в Талин. А и руските власти имат информация, че в рамките на ръководено от НАТО учение, проведено от Великобритания, е била симулирана кибератака срещу държавните институции в Калининградска област и енергийната система на Москва, утвърждава Олег Сиромолотов.

В повечето случаи Съединените щати извършват електронни саботажи "под чужд флаг", превръщайки цифровата среда в "див запад", в който цари безнаказаност, утвърждава Олег Сиромолотов. "Те (САЩ - бел. ред.) активно използват трудностите при идентифицирането на източника на злонамерена дейност и извършват електронни диверсии "под чужд флаг". С други думи, те превръщат цифровата среда в "див запад", където властват безнаказаността и правото на силния."

Той се позовава и на публикация на The Times, че британските национални сили за киберсигурност целенасочено набират IT специалисти с познания по руски език. Сиромолотов отбеляза, че в тези опити на Лондон "няма нищо изненадващо".

Иначе британците систематично насочвали нападателните си възможности в информационната сфера към Русия, обяснява заместник-министърът на външните работи. Редовно се провеждали учения, включително под егидата на НАТО, за нанасяне на удари с помощта на IT по руски обекти от критичната информационна инфраструктура.

Освен това Лондон систематично работел за насърчаване на русофобията в интернет и за "заличаване на истината" за външната политика на Русия в западното информационно поле. Сиромолотов също така заяви, че Обединеното кралство насърчава антируската дейност на украинските хакери по всички възможни начини.

Той подчертава, че руското ръководство "отделя все по-голямо внимание на укрепването на информационната сигурност". "На държавно ниво се предприемат набор от подходящи административни и технически мерки, а системите за защита се подобряват постоянно", подчерта заместник-министърът.

На този етап няма никаква информация руски ресурси да са били ударени или подложени на атаки. За сметка на това редовно, и то не само от началото на войната, а и от преди това, става ясно за атаки по държавни институции и частни фирми от страна на руски хакерски групи, като за част от тях се предполага, че действат под егидата на Кремъл.

Само преди два дни Националният център за киберсигурност (NCSC) на Великобритания издаде официално предупреждение, че руски и ирански хакери се опитват да проникнат в кореспонденцията и акаунтите на видни личности от британското общество. "Шпионският лов", насочен предимно към политици, длъжностни лица, журналисти, анализатори и обществени фигури е започнал преди месеци, но в последно време се усилва.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648