Русия се зарича да изтласка още по-далеч украинската армия

ЕС и Свят 02.02.2023 17:11 Снимка: ДНЕС+

Русия се зарича да изтласка още по-далеч украинската армия

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че руските сили ще отговорят на доставката на западни оръжия с по-голям обсег на Киев, като се опитат да изтласкат украинските войски още по-далеч от украинските граници, за да създадат по-сигурна буферна зона, предаде Ройтерс.

В интервю за държавната телевизия Лавров каза, че всички искат конфликтът в Украйна, който Москва нарича "специална военна операция", да приключи, но западната подкрепа за Киев играе важна роля за начина, по който Русия подхожда към кампанията си.

Двама американски представители казаха днес пред Ройтерс, че Вашингтон подготвя нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 2,2 млрд. долара, който се очаква да включва за пръв път ракети с по-голям обсег.

"Сега се опитваме да изтласкаме артилерията на украинската армия на разстояние, което да не представлява заплаха за нашите територии", каза Лавров.

"Колкото е по-голям обсегът на ракетите, доставяни на Киев, толкова по-далеч ще трябва да изтласкаме (украинските войски) от териториите, които са част от нашата страна", добави министърът.

Ракети с по-голям обсег ще позволят на Украйна, която казва, че планира да си възвърне териториите със сила, включително анексирания Кримски полуостров, да нанася удари в дълбочина на контролираната от Русия територия, посочва БТА.

Кремъл каза вчера, че подобни ракети ще доведат до ескалация на конфликта, но няма да повлияят на хода му.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648