Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

ЕС и Свят 13.01.2022 15:40 Снимка: ДНЕС+

Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

Кремъл обяви, че всякакви санкции на САЩ, насочени лично към руския президент Владимир Путин, ще преминат границата и могат да доведат до "скъсване на отношенията", предаде "Франс прес".

Вчера сенатори от Демократическата партия на американския президент Джо Байдън заплашиха със сериозни последствия, ако Русия нахлуе в Украйна, включително санкции срещу Путин и руски банки, както и 500 млн. долара нова помощ в сферата на сигурността за Украйна.

"Въвеждането на санкции срещу държавен глава е пресичане на граница и е сравнимо със скъсване на отношенията", изтъкна пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

САЩ и техните съюзници от НАТО проведоха преговори тази седмица с Русия за смекчаване на напрежението във връзка с Украйна, близо до която Москва е струпала десетки хиляди руски войници.

Два кръга от преговори, в Женева в понеделник и Брюксел в сряда, не доведоха до никакъв пробив.

Песков подчерта, че Кремъл гледал на американския проект за санкции "изключително негативно", особено на фона на продължаващите "неуспешни" преговори.

Той отбеляза, че обсъждането на санкции не е допринесло за създаването на "конструктивна атмосфера".

За третия кръг от преговори най-големият орган за сигурност в света Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заседава във Виена днес. Там също не се очаква пробив.

Песков увери, че Русия нямала "липса на политическа воля" за продължаване на срещите, но повтори, че Москва трябвало да види конкретни резултати.

Той добави, че Москва очаквала "конкретни" писмени отговори на исканията за гаранции за сигурност на Русия през следващите дни.

Преговорите с високи залози идват на фона на опасенията от руска инвазия в прозападната ѝ съседка Украйна. Москва поиска широки отстъпки от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, които от своя страна заплашиха със сериозни санкции за всякаква атака./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448