Русия ограничи зоната за полети над Черно море

ЕС и Свят 20.04.2021 16:45 Снимка: ДНЕС+

Русия ограничи зоната за полети над Черно море

Русия обяви въвеждането на зона, опасна за полетите на гражданската авиация в района над Черно море и Крим. Това следва от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряването на полети (NOTAM), съобщава ТАСС.

Общо Руската федерация е издала три NOTAM. Те с незначителни различия са валидни до 24 април. Напълно блокирани са редица въздушни маршрути над Черно море в полетната информация на Симферопол. В същото време полетната зона над Кримския полуостров не се припокрива.

Както следва от NOTAM, в някои райони има припокриване само над 11 900 метра (т. е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други - над 6 100 м, а някъде припокриването на зони е от морското равнище.

По-рано днес пресслужбата на руския Черноморски флот съобщи, че в рамките на контролна проверка на силите на флота за зимния период на обучение са проведени учения, в които са задействани над 20 кораба и катери от Черноморския флот и три ескадрили щурмови самолети на обединението на ВВС и ПВО на Южния военен окръг.

По-рано Федералното авиационно управление (FAA) на САЩ издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании с изключително внимание да извършват полети в определени райони на Русия и Украйна. Особена предпазливост се препоръчва да се съблюдава при полети "в, от, в рамките на или над" райони на полетна информация на Киев, Днепър (бивш Днепропетровск) и Симферопол, а също в разположените в пределите на 100 морски мили от тях области на полети в района на Москва и Ростов на Дон.

И двата документа са издадени във връзка с "възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, което потенциално може да доведе до трансгранични сблъсъци без предварително уведомление, засилена военна активност и/или конфликт"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448