Русия очаква предложения от САЩ за контрол над ядрените оръжия

ЕС и Свят 05.06.2023 17:21 Снимка: ДНЕС+

Русия очаква предложения от САЩ за контрол над ядрените оръжия

Русия остава отворена за диалог със Съединените щати относно контрола върху ядрените оръжия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. По думите му Москва очаква конкретни предложения от Вашингтон по дипломатически канали.

Пред журналисти Песков нарече "важно и положително" изявлението на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, че Съединените щати са готови на диалог с Русия за контрол на въоръженията без предварителни условия.

Ние очакваме, че диалога ще бъде подкрепен с фактически стъпки по дипломатически канали. И тогава ще бъде възможно да се разгледат предложените формати на диалог. Руската федерация остава отворена за диалог, считаме това за изключително важно, но трябва да първо разберете как е формулирано това предложение, уточни той.

Песков посочи, че при такива важни и чувствителни въпроси е много трудно да се разчита на изявления в пресата, особено когато изпитваме остър недостиг на взаимно доверие в двустранните отношения.

По-рано Джейк Съливан обяви, че Вашингтон е готов за двустранни преговори за контрол на въоръженията с Москва и Пекин без предварителни условия. Той уточни, че изразът "без предварителни условия" не означава, че САЩ няма да потърсят отговорност на ядрените сили за безразсъдно поведение.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков по-късно посочи, че изявлението на Съливан е опит "да се представи позицията на САЩ по начин, по-привлекателен за международната общност, отколкото е в действителност.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл прекратява участието си в "Нов СТАРТ". В началото на юни пък САЩ обявиха, че ще спрат да дават на Русия някои уведомления, изисквани съгласно договора.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648