Русия не вижда никакви перспективи за удължаване на зърнената сделка

ЕС и Свят 06.06.2023 10:02 Снимка: ДНЕС+

Русия не вижда никакви перспективи за удължаване на зърнената сделка

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин коментира в понеделник, че в момента няма "никакви перспективи" за по-нататъшно удължаване на Черноморската инициатива за зърно, когато тя изтече на 18 юли, тъй като исканията на Русия не са изпълнени.

"Но ние продължаваме, разбира се, консултациите с представители на ООН по двете части на тези пакетни споразумения, които бяха подписани през юли миналата година", добави той.

Междувременно заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко обвини САЩ и техните съюзници в провокиране на напрежение на Корейския полуостров, като каза, че "няма много основания за оптимизъм" за деескалация.

Той каза, че Русия е готова да поднови преговорите със Северна Корея в многостранен формат, но твърди, че Западът не отговаря на нейните сигнали.

Русия възобнови проверките на кораби като част от споразумението за износ на зърно от украинските пристанища, но продължава да нарушава условията на сделката за зърно, като не проверява корабите в правилния ред, каза украинското министерство на инфраструктурата, съобщава БиБиСи.

"На 4 юни руската страна регистрира два пристигащи кораба, които бяха декларирани за участие в зърнената инициатива в същия ден. Това противоречи на приетите правила за инспекция на кораби, които предвиждат тези кораби, които са на изчакване за първо се проверяват най-продължителните", се казва в съобщението.

Според агенцията 56 пристигащи кораба чакат проверка в турските териториални води, някои от тях са там от три месеца.

По-рано руското външно министерство и Съвместният координационен център в Истанбул обявиха подновяването на проверките. Проверки на плавателни съдове не са извършвани от 1 юни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648