Русия нанесе масиран удар по енергетиката на Украйна

ЕС и Свят 22.06.2024 19:44 Снимка: ДНЕС+

Русия нанесе масиран удар по енергетиката на Украйна

Удължават режима на тока с по няколко часа в цялата страна

Русия предприе нова серия от въздушни удари с ракети и дронове срещу Украйна и нанесе щети по енергийни обекти в югоизточната и западната част на страната, което предизвика необходимостта от вноса на рекордни количества електроенергия, предаде Ройтерс. При ударите са пострадали най-малко двама служители в поразените обекти. 

Това е второто масирано руско нападение срещу украинска енергийна инфраструктура за тази седмица.

Руската армия нанесе групов удар по украински енергийни обекти, поддържащи военно-промишления комплекс, съобщи руското министерство на отбраната.

"В отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руски енергийни обекти тази нощ Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с прецизни оръжия с далечен обсег на действие от въздуха и морето и безпилотни летателни апарати по украински енергийни обекти, които осигуряват работа на предприятия от военнопромишления комплекс", се казва в изявлението.

Освен това са поразени складове с боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана, доставени на Киев от западни държави. Всички цели на удара са били постигнати, подчертават от министерството.

Националният електроенергиен системен оператор "Укренерго" съобщи за повреди в негови съоръжения в Запорожка и в Лвовска област. Ударено е било и газопреносно съоръжение в Западна Украйна.  

"След осем масивни атаки, които врагът нанесе по енергийната система от март насам, ситуацията в енергийния сектор остава тежка", заяви украинското министерство на енергетиката. След снощното руско нападение Украйна ще внесе рекордните 33 559 мегаватчаса (MWh) електроенергия, допълва ведомството. Освен това правителството ще трябва да удължи продължителността на планираните спирания на електроподаването из цялата страна с по няколко часа.

По-рано днес украинските ВВС съобщиха, че силите им за противовъздушна отбрана са свалили 12 от общо 16 руски ракети, както и всички 13 дрона, атакували страната.

Противопожарните служби в Запорожие и Лвов се борят с пламъците, а ремонтните екипи бързат да отстранят повредите по енергийните съоръжения.

В западноукраинския град Ивано-Франковск има щети по сградата на Националния технически университет по нефт и газ, както и по 14 търговски и жилищни сгради. 

"Можем да кажем със сигурност, че врагът няма да спре. Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана", заяви в "Телеграм" губернаторът на Запорожка област Иван Федоров.

Москва от своя страна каза, че въздушните ѝ удари срещу украинската енергийна инфраструктура са в отговор на нападенията на украински дронове по руска територия.

От март насам руските сили засилиха бомбардировките си на украинската енергийна система, като извадиха от строя около половината от производствения капацитет на страната и предизвикаха сериозен енергиен срив, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095