Русия: Намерението на България да търси обезщетение от "Газпром" за 400 млн. евро е несъстоятелно

ЕС и Свят 19.05.2024 10:34 Снимка: ДНЕС+

Русия: Намерението на България да търси обезщетение от "Газпром" за 400 млн. евро е несъстоятелно

Твърденията на "Булгаргаз", който планира да търси обезщетение от "Газпром" за нанесени щети заради спирането на газовите доставки, са несъстоятелни, заяви Станислав Митрахович, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност и Финансовия университет към правителството на Руската федерация. Той отбеляза, че многократно са присъствали и по-ранни промени в договора от европейска страна.

"Въпросът дали "Булгаргаз" може да получи компенсация от "Газпром" не е фундаментален от гледна точка на правното решение, защото на "Газпром" така или иначе няма да има какво да му се отнеме", подчерта експертът.

Дори и да бъде взето такова решение, то не може да бъде реализирано от гледна точка на възстановяването на някои материални обекти от руската компания, защото в Европа просто не са останали повече такива, обясни той.

"От правна гледна точка фактът, че Русия предложи да се плаща по схема в рублева сметка в "Газпромбанк", не беше особено голяма промяна в договора." От европейска страна промените в договора бяха много по-обширни. Например, можем да си спомним, че от европейска страна всъщност имаше отказ от правилото "вземи или плати" за редица компании", каза Митрахович.

Той също така отбеляза, че Европейската комисия вече е публикувала призиви към компаниите да намалят използването на руски газ с 60% до края на 2022 г., което означава да нарушат задълженията си по правилото "вземи или плати". Договорните задължения са били нарушени от много участници в Европа.

"Изменението на договорите от европейска страна също присъстваше многократно и много. Защо Русия от своя страна не можеше да предложи подновяване на договора? Особено след като има примери, когато в Европа много компании са били готови да плащат по схема, която включва рублева сметка в "Газпромбанк", и не е имало нищо нередно. Затова смятам, че претенциите на България към Газпром са некоректни", заключи Митрахович.

На брифинг преди ден Владимир Малинов, министър на енергетиката в служебното правителство на България, заяви, че "Булгаргаз" възнамерява да търси обезщетение за вреди в размер на около 400 млн. евро заради прекратяването на доставките на газ от страна на "Газпром" преди две години. Той отбеляза, че ако въпросът не бъде уреден, ще бъде заведено дело в арбитражния съд на Международната индустриална камара в Париж.

Някои западни държави решиха да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, чието начало беше обявено на 24 февруари 2022 г. В резултат на това обаче енергийната криза в много европейски държави се задълбочи.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027