Русия има газов проблем с размерите на Европа

ЕС и Свят 04.09.2021 12:46 Снимка: ДНЕС+

Русия има газов проблем с размерите на Европа

Газпром трябва да съхрани почти толкова природен газ вкъщи, за да успее да отопли домовете на руснаците тази зима, колкото доставя за най-големия си клиент - Западна Европа - всеки ден, сочат изчисления на Bloomberg.

Руският газов гигант има само два месеца да запълни изпразнените си резерви до рекордните нива, които цели - нещо, което енергийният министър Николай Шулгинов очаква Газпром да направи. Това изисква да запълни подземните хранилища в Русия с газ, равен на около 80% от дневния износ за Западна Европа.

Изчисленията, основани на данни от Газпром, пращат притеснителен сигнал към Европа. Времето на континента да запълни собствените си резерви преди отоплителния сезон намалява, а държавите вече са изправени пред енергийна инфлация заради растящите цени на газа и електроенергията.

За да постигне целта си, Газпром ще трябва да отклони от доставките за Европа, казва Томаш Марджек-Мансер, водещ газов анализатор в ICIS.

Цените на природния газ в Европа чупят рекордни ден след ден - въпреки че е лято и търсенето не е особено високо. Запасите в региона са на рекордно ниско от десетилетие ниво за този период на годината, след по-тежка от обичайната зима. Запълването на хранилищата не е лесно, тъй като Русия ограничава износа като политическо оръжие, а втечненият природен газ отива почти изцяло в Азия.

Русия е най-големият доставчик на Европа, но и самата тя потребява особено много природен газ. Страната цели рекордните 72,6 млрд. кубични метра в хранилищата до 1 ноември, или почти двойно спрямо нивата от края на юни.

Постигането ѝ ще изисква Русия да ги запълва с 280 млн. кубични метра дневно, или 80% от износа за Западна Европа.

Самата Газпром отчита почти рекорден за последните десет години добив, но нуждите на местния пазар също растат заради студените температури в някои региони през миналата зима и високите през това лято. Износът за други клиенти, включително Китай и Турция, също растат с 19% през първите осем месеца на годината./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448