Румънски евродепутат: Имаме шанс да влезем в Шенген до лятото

ЕС и Свят 02.02.2023 17:29 Снимка: ДНЕС+

Румънски евродепутат: Имаме шанс да влезем в Шенген до лятото

Румъния все още има шанс бързо да се присъедини към Шенген, при условие че президентът Клаус Йоханис и правителството на Николае Чука направят план за преговори, твърди евродепутатът Дачиан Чолош от партия “Подновяваме европейския проект на Румъния” (РЕПЕР).

“Според мен имаме шанс да влезем в Шенген до лятото, по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, ако румънското правителство и президентът се активизират. Не е достатъчно да правят публични изявления и да чакат другите държави, които се противопоставиха на присъединяването, да променят позицията си. Трябва да има план. Може би съществува, но досега не съм го виждал", коментира Чолош, цитиран от сайта Зиаре.

Той отправя призив към държавния глава на Румъния да бъде активен на Европейския съвет следващата седмица, където ще бъде обсъден въпросът за миграцията, предаде БТА.

“Това ще е важен залог за Румъния. Считам, че президентът Йоханис трябва да играе активна роля и да гарантира, че чрез заключенията, направени в Съвета, се създава необходимата рамка, така че Австрия и Нидерландия, които досега се противопоставяха, да имат необходимите елементи, за да подкрепят след това присъединяването на Румъния и България към Шенген. Очевидно този съвет няма да е достатъчен, но може да е елемент от пъзела, който трябва да бъде нареден, за да вземем решение възможно най-бързо“, допълва Чолош.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147