Румъния увеличава капацитета за транспорт на зърно от Украйна

ЕС и Свят 26.11.2023 10:02 Снимка: ДНЕС+

Румъния увеличава капацитета за транспорт на зърно от Украйна

Румъния е поела роля от максимално важно значение за осигуряване на транзита на украинско зърно към международните пазари и ще увеличи транспортния си капацитет.

Това заяви в събота премиерът Марчел Чолаку, цитиран от "Аджерпрес". Той направи изявлението в онлайн обръщение към международната среща на върха в Киев за световната продоволствена сигурност

"Румъния пое първостепенна важна роля в осигуряването на преминаването на украинско зърно към международните пазари, така че повече от 60% от целия този износ беше направен през румънските транспортни коридори. През следващия период предвиждаме увеличаване на транспортния капацитет, с директната подкрепа на нашите международни партньори и на Европейския съюз (ЕС)", каза Чолаку.

"Ръководителят на румънската изпълнителна власт осъди най-категорично незаконните и неоправдани атаки на Русия срещу Украйна, които представляват военни престъпления. Той също осъди руските въздушни удари в Украйна, близо до границата с Румъния, които засягат международната инфраструктура за транспорт на зърно", се казва още в изявлението.

Премиерът е подчертал ключовата роля на Румъния за улесняване на украинския износ на зърно през пътищата за солидарност на ЕС.

Чолаку потвърди солидарността на Румъния с Украйна и поздрави украинския си колега Денис Шмигал за отличното сътрудничество, насочено към разширяване на сухопътните, железопътните, речните и морските връзки между двете страни.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066