Румъния и Полша създават съвместен комитет по отбрана

ЕС и Свят 29.03.2023 12:31 Снимка: ДНЕС+

Румъния и Полша създават съвместен комитет по отбрана

Румъния и Полша се споразумяха да създадат съвместен технически комитет за отбранителната промишленост, който да развива производството на военна техника, съобщи румънският министър-председател Николае Чука.

„Обсъдих с министър-председателя необходимостта от развитие на собствения ни капацитет в областта на отбранителната промишленост, който да осигури производството на оборудване, на хардуер и по-специално на боеприпаси“, заяви Чука на съвместна пресконференция с полския министър-председател Матеуш Моравецки след междуправителствена среща.

На срещата си с румънския президент Клаус Йоханис Моравецки подчерта, че Румъния и Полша са стълбовете на НАТО на източния фланг на Алианса, съобщи агенция Синхуа.

„Модернизацията на армията, бъдещите съвместни придобивания, но и съвместните учения се случват в момента и са знак за задълбочено сътрудничество между Румъния и Полша. Ние се грижим за взаимните отношения и те се потвърждават от присъствието на румънски войници на територията на Полша и обратно“, каза той.

Румънският държавен глава заяви, че тесните връзки с Полша по отношение на сигурността и отбраната трябва да бъдат съчетани със стабилно икономическо сътрудничество.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319