"Роснефт" продава германските си активи

ЕС и Свят 02.03.2024 10:26 Снимка: iStock by Getty Images

"Роснефт" продава германските си активи

"Основната цел на нашите действия остава осигуряването на енергийните доставки, особено осигуряването на операциите на рафинерията "Швет", каза в изявление говорител на министерството на икономиката

Руският петролен гигант "Роснефт" започва продажба на германските си активи, като се стреми да приключи процеса до септември, съобщи германското икономическо министерство, цитирано от Ройтерс.

След руската инвазия в Украйна, през септември 2022 г. Берлин постави активите на "Роснефт" в Германия, включително петролната рафинерия "Швет" (PCK Schwedt), снабдяваща с горива Берлин, под попечителство, добавя БТА.

Оттогава попечителството беше удължено, а заведеното дело от "Роснефт" за оспорване на решението на властите в Берлин не издържа в съда миналата година.

"Основната цел на нашите действия остава осигуряването на енергийните доставки, особено осигуряването на операциите на рафинерията "Швет", каза в изявление говорител на министерството на икономиката.

Настоящото попечителство на активите изтича на 10 март, а срокът на новото е определен за още шест месеца.

Междувременно Федералният административен съд на Германия заяви, че "Роснефт" е прекратил делото за оспорване на попечителството.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594