Рияд нареди на Aramco да не увеличава добивите

ЕС и Свят 30.01.2024 15:31 Снимка: ДНЕС+

Рияд нареди на Aramco да не увеличава добивите

Максималният капацитет се определя от държавата в съответствие със закона за въгледовородите

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия разпореди на държавната петролна компания "Сауди Арамко" (Saudi Aramco или просто "Арамко", Aramco) да не увеличава добивите и да поддържа количеството от 12 милиона барела дневно, предадоха Франс прес и БТА, като се позоваха на съобщение на компанията.

"Арамко" предвиждаше на увеличи добива до 13 милиона барела дневно постепенно до 2027 г., посочва АФП. От компанията изтъкват, че максималните мощности за добив се определят от държавата в съответствие със закона за въгледовородите.

Осуетени планове за доставки

Глобалните петролни пазари ще се справят с прекъсванията на корабоплаването в Червено море в краткосрочен план. Въпреки това, ако атаките на йеменските бунтовници хуси продължат, това би довело до недостиг на танкери, заради по-дългото време за пътуване и забавяне на доставките. Това e заявиl пред Ройтерс главният изпълнителен директор на "Арамко" Амин Насър в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Очаква се затягане на петролния пазар, след като потребителите изчерпиха 400 милиона барела от запасите си през последните две години, което превърна свободния капацитет на ОПЕК в основен източник на допълнителни доставки за посрещане на нарастващото търсене, е казал още Насър.

"Сауди Арамко" може да заобиколи пролива Баб ал Мандеб, където хусите извършват своите атаки, чрез тръбопровод, свързващ петролни съоръжения в източната част на Саудитска Арабия със западното крайбрежие, което би осигурило по-бърз достъп до Суецкия канал, е обяснил още Насър.

Рискови инвестиции

Междувременно саудитската компания съобщи, че увеличава с повече от два пъти капитала на своето звено за рискови инвестиции "Арамко Венчърс" (Aramco Ventures) - с 4 милиарда долара.

Чрез допълнителното финансиране, което ще се осъществи за срок от 4 години, капиталът на "Арамко Венчърс" ще достигне 7 милиарда долара.

"Решението отразява нарастващото значение на програмата за рисков капитал на "Сауди Арамко" за предоставяне на възможност за разработване на революционни нови технологии, създаване на възможности за диверсификация на приходите на петролната компания и проправяне на път за сътрудничество с иновативни стартиращи фирми", се казва в изявлението на компанията.

По-големите маржове на мултинационалните компании

Маржовете на 20-те най-големи компании в света през последните пет години са нараснали, обявиха на форума в Давос четири европейски асоциации, цитирани от Франс прес, призовавайки да се сложи край на монополните ситуации.

Според тяхната оценка между 2018 и 2022 година 20-те компании с най-висока борсова капитализация са имали среден марж, който тези организации определят като разликата между продажната цена на една стока или услуга и производствените разходи - от 50 на сто. Те цитират най-вече "Епъл" (Apple), "Майкрософт" (Microsoft), "Сауди Арамко" и Ел Ве Ем Аш (LVMH).

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233