Рияд и Москва удължиха с още три месеца съкращаването на добива на петрол

ЕС и Свят 04.03.2024 08:54 Снимка: АР/БТА

Рияд и Москва удължиха с още три месеца съкращаването на добива на петрол

Няколко страни от организацията ОПЕК плюс обявиха, че удължават с още три месеца съкращаването на добива на петрол, за да стимулират пазара, предадоха световните агенции.

Рияд и Москва, които са стълбове на алианса на страните - износителки на петрол, обявиха днес, че заедно с други членове удължават до средата на годината доброволните съкращения, за да подкрепят пазарните курсове, подкопани от икономическата несигурност.

Саудитска Арабия ще продължи да съкращава обема на добива с 1 милиона барела петрол на ден до юни. Русия също удължава съкращенията с 471 000 барела петрол на ден.

И двата случая тези мерки се добавят към съкращаването от 500 000 барела на ден, обявено през април миналата година, и продължаващо до края на настоящата година, посочва Франс прес.

Рияд разчита на високата цена на петрола, за да финансира големия си проект за икономическа диверсификация, целящ да изведе страната от зависимостта й от износа на суров петрол.

За Москва, на която са наложени западни санкции, високата цена на петрола е от съществено значение, за да финансира военната си офанзива в Украйна. Русия освен това преориентира износа си към Китай и Индия. Ирак, Обединените арабски емирства, Казахстан и Кувейт също последват примера.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194