Решено: Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин ще бъде на 7 декември

ЕС и Свят 04.12.2021 20:03 Снимка: ДНЕС+

Решено: Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин ще бъде на 7 декември

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят във вторник, 7 декември, чрез видеовръзка. Това предаде Асошиейтед Прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди плановете пред РИА Новости и заяви, че срещата, която се подготвя от няколко седмици, ще бъде вечерта. Песков добави, че "президентите сами ще решат" колко дълго ще продължи тя.

Разговорът ще се проведе на фона на напрежение между Вашингтон и Москва заради струпването на руски войски близо до украинската граница и опасенията за евентуално нападение срещу Украйна.

Русия повече от всякога настоява САЩ да гарантират, че Украйна няма да бъде приета във военния алианс НАТО. Междувременно служители на американското разузнаване твърдят, че Москва е съсредоточила около 70 000 войници близо до границата си с Украйна и е започнала да планира евентуално нахлуване още в началото на следващата година.

"Ще създадем най-всеобхватния и значим набор от инициативи, за да направим много, много трудно за г-н Путин да стори това, което хората се притесняват, че може да стори", коментира американският държавен глава Джо Байдън в петък.

Преди дни министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че броят на руските войски в близост до Украйна и в анексирания от Русия Крим се оценява на 94 300 души и предупреди, че през януари е възможна "мащабна ескалация".

Русия отрича да подготвя нападение и на свой ред твърди, че е притеснена от струпването на части на НАТО в Украйна. /news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448