Рекордните цени на електроенергията ще ускорят зеления преход в ЕС

ЕС и Свят 14.09.2021 19:50 Снимка: ДНЕС+

Рекордните цени на електроенергията ще ускорят зеления преход в ЕС

Рекордно високите цени на електроенергията в Европейския съюз показват, че блокът трябва да се отдалечи от изкопаемите горива и да ускори зеления преход, коментира еврокомисарят Франс Тимерманс във вторник.

Европейските цени на електроенергията се удвоиха тази година поради повишените цени на въглищата и газа, високи цени на CO2 и нехарактерно ниското производство на възобновяема енергия.

Зелената сделка на ЕС има за цел да преработи икономиката, за да достигне нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

"Ако имахме Зелената сделка пет години по-рано, нямаше да сме в тази позиция, защото тогава щяхме да имаме по-малка зависимост от изкопаемите горива и от природния газ", каза Тимерманс пред Европейския парламент, обяснявайки, че разходите за производство на възобновяеми източници са останали стабилни въпреки покачване на цените на изкопаемите горива.

Тимерманс каза, че само около една пета от скорошното увеличение на цените на енергията може да се дължи на по-високите цени на въглерода в СТЕ. Останалото е "просто следствие от недостиг на пазара".

"Видяхме по време на тази криза на цените на енергията ... че цените на възобновяемите енергийни източници останаха ниски и стабилни", добави той.

Парламентът трябва да обсъди и след това да се съгласи със Съвета на министрите на ЕС, представляващ националните правителства, за общ текст за предложенията "Готови за 55" (Fit for 55), преди те да станат закон.

Този процес обикновено отнема най-малко 18 месеца до две години./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448