Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

ЕС и Свят 26.07.2021 11:32 Снимка: ДНЕС+

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Близо 2 400 афганистански цивилни са били убити или ранени през май и юни, след като боевете между талибаните и афганистанските сили за сигурност ескалираха. Това е най-големият брой жертви за тези два месеца от започването на водене на такава статистика през 2009 г., обяви ООН, предаде "Ройтерс".

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан посочва в доклад, че е документирала 5 183 цивилни жертви между януари и юни, от които 1 659 души са загинали. Броят е нараснал с 47 процента спрямо същия период на миналата година.

Числата подчертаха тежката ситуация за афганистанските цивилни, след като интензивните боеве се засилиха през май и юни, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американските войски ще се изтеглят до септември, слагайки край на 20-годишното чуждестранно военно присъствие в страната.

"Сериозно безпокойство предизвиква рязкото нарастване на броя на цивилните хора, убити и ранени в периода от 1 май, с почти толкова жертви сред цивилните през периода май-юни, колкото са регистрирани през всичките предходни четири месеца", уточняват от мисията на ООН.

През последните два месеца имаше тежки сблъсъци в страната, след като талибаните предприха големи офанзиви, превземайки селски райони, гранични пунктове и обсаждайки провинциални столици, подтиквайки афганистанските и американските сили да нанесат въздушни удари, за да опитат да отблъснат ислямистите.

През последните седмици преговарящи се срещнаха в столицата на Катар Доха, но дипломати предупредиха, че има малък съществен напредък от началото на мирните преговори през септември.

"Моля талибаните и афганистанските ръководители да вземат под внимание мрачната и смразяваща траектория на конфликта и неговото опустошително въздействие върху цивилните", изтъкна Дебора Лайънс, специален представител на генералния секретар на ООН за Афганистан, и предупреди: "Безпрецедентен брой афганистански цивилни ще загинат и ще бъдат осакатени тази година, ако нарастващото насилие не бъде спряно."/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448