Рекорден брой починали в САЩ от предозиране с наркотици

ЕС и Свят 17.11.2021 18:57 Снимка: ДНЕС+

Рекорден брой починали в САЩ от предозиране с наркотици

Повече от 100 000 американци са починали от предозиране с наркотици през 12-те месеца след COVID-19 затварянията, като това е най-големият брой смъртни случаи от предозиране, регистрирани някога за една година според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), иформира USA Today.

Оценките на Националния център за здравна статистика на CDC, публикувани днес, показват 100 306 починали от предозиране с наркотици за 12-те месеца между април 2020 и април 2021 г. Това представлява скок от 28,5% от 78 056 смъртни случая през същия период една година преди това.

Временните данни, които включват случаи, които все още се разследват, предоставят първата пълна картина на въздействието на заповедите за оставане вкъщи, които много щати в Америка наложиха в средата до края на март 2020 г., за да ограничат разпространението на COVID-19. Въпреки че щатите започнаха да разхлабват ограниченията седмици или месеци по-късно, някои в процеса на възстановяване изпитаха затруднения да запазят трезвост, докато други се обърнаха към наркотиците, за да се справят.

Експерти казват, че смъртните случаи от предозиране с наркотици са се увеличили, тъй като хората са се чувствали изолирани, загубили са работа или са се борили с емоционална тежест заради близки, засегнати от COVID-19.

"Две сили тук са отрицателното икономическо въздействие на пандемията, както и емоционалното въздействие", коментира д-р Пол Кристо, доцент по анестезиология и критични грижи в Медицинския факултет на Университета "Джонс Хопкинс", като допълва: "Това накара много хора да използват наркотици, за да се справят."

Докато болкоуспокояващите с рецепта движеха епидемията от предозиране в страната през последното десетилетие, те бяха изместени от хероин и напоследък от фентанил, мощен синтетичен опиоид. Фентанилът е разработен за лечение на силна болка от заболявания като рак, но все повече се продава незаконно и се смесва с други улични наркотици.

Дори малко количество от наркотика, често внасян контрабандно в САЩ от Мексико с химически компоненти, произведени в лаборатории в чужбина, е достатъчно, за да убие. Администрацията за борба с наркотиците наскоро конфискува големи пратки от фалшиви хапчета, съдържащи фентанил, които са направени да изглеждат като обикновени опиоиди или бензодиазепини./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448