Ракета „Катюша“ удари военна база на САЩ в Ирак

ЕС и Свят 05.01.2022 16:15 Снимка: ДНЕС+

Ракета „Катюша“ удари военна база на САЩ в Ирак

Ракета „Катюша“ удари иракска военна база, в която са разположени американски сили, близо до международното летище в Багдад, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на иракски военни източници.

В изявление на иракската армия се уточнява, че е открила ракетна установка с една ракета в квартал „Ал Джихад" в западната част на Багдад близо до летището.

Източниците са посочили, че при инцидента няма пострадали. Представители на САЩ предупредиха през последните седмици, че очакват нарастване на атаките срещу американските сили в Ирак и Сирия, отчасти заради втората годишнина от убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

Въпреки че засега никой не е поел отговорност за атаките през последните дни, иракски екстремистки групировки, свързани с Иран, обещаха да отмъстят за убийството на Солеймани и командира на иракска милиция Абу Махди ал Мухандис.

Атаката днес е втората през тази седмица, насочена към базата близо до международното летище в Багдад, след като атака на два дрона с експлозиви беше осуетена в понеделник./tribune.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648