Работата, която хората искат най-много и тази, която търсят най-малко след пандемията

ЕС и Свят 28.11.2021 16:15 Снимка: ДНЕС+

Работата, която хората искат най-много и тази, която търсят най-малко след пандемията

Обявите за дистанционна и почасова работа в Европа и Америка нарастват доста над нивата от времето преди пандемията. В САЩ ръстът е над 50%, става ясно от проверка в сайта за обяви за нова работа Indeed. Отвъд океана най-голям интерес има към ИТ индустрията, както и към строителното инженерство. 

В международен план повечето нови позиции за работа от разстояние онлайн вече предлагат по-високи заплати от преди, като в икономиките с по-ниски доходи те са по-малко на брой от останалите. Хората, които търсят този тип работа обаче навсякъде стават все повече.

Дали пандемията промени приоритетите ни относно работата, които искаме да вършим? Определено да

В САЩ интересът на търсещите работа към сектори като строително инженерство и ИТ е нараснал. И двата сектора отчитат близо 60% повече търсения за работа през октомври 2021 г. в сравнение с миналата година. За същия период търсенето на работа в медиите, в сектора на PR и комуникации, както и в областта на софтуерната индустрия са се увеличили с повече от 48%.

На другия полюс се намират бавачките на деца и готвачите. В целия сектор на обслужването търсенето на нова работа е спаднало средно със 17% в сравнение с времето преди пандемията. 

Обявите за почасова работа за складови работници и товарачи са се увеличили повече от два пъти в сравнение с началото на годината и това е най-високото увеличение във всички сектори. За жалост обаче търсещите подобна работа са все по-малко. 

Indeed отчита значително увеличение на свободните работни позиции в пазари като в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Канада и Австралия. 

По-високи заплати и дистанционна работа искат повечето от търсещите нова работа

Анализът на Indeed показва, че в САЩ и в ЕС най-масовият интерес откъм нова работа е свързан с почасов труд и с това дали дадена професия може да бъде извършвана дистанционно. Точно тук търсещите работа по-често търсят позиции, които предлагат по-високо заплащане и по-гъвкаво работно време. Наблюдава се тенденция бивши служители от хотелиерството и в туристическия сектор да се насочват към сектора на ИТ, след провеждане на онлайн курсове по преквалифициране.

Според анализ на Националното бюро за икономически изследвания (NBER) на САЩ обаче, само 37% от всички работни места в страната могат да се извършват за постоянно от разстояние. Подобна е ситуацията и в по-богатите страни в Европа. Например, във Великобритания и Швеция тези позиции са около 40% от общия брой. В Турция обаче те са по-малко от една четвърт.

Ситуацията в България

Страната ни се доближава до по-развитите западни държави все повече. И по-скоро е по-близо до Великобритания и Швеция, отколкото до Турция. През тази година около половината от българските работодатели вече предлагат обяви за работа, които са за т. нар. хибридно (смесено) присъствие - ден или два в офиса, останалите от вкъщи, или пък за изцяло дистанционна работа (хоум офис).

От всичко това следва, че в секторите, които са необратимо присъствени, увеличаването на заплащането, както и различни други стимули и варианти за по-гъвкаво работно време е единственият лост за привличане на повече кандидати.

В момента всички експертни изследвания стигат до заключението, че именно заетостта ще остане глобален проблем по време на възстановяването на света след пандемията. Нови работни стандарти, справедливо заплащане, по-гъвкаво работно време, хибридна или дистанционна работа онлайн- това е новата реалност, която ще става все по-масова и с която работодателите ще трябва да се съобразяват./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448