Путин: Западът не взе отношение по основните ни тревоги в ситуацията в Украйна

ЕС и Свят 29.01.2022 09:04 Снимка: ДНЕС+

Путин: Западът не взе отношение по основните ни тревоги в ситуацията в Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ и НАТО не са отговорили на основните искания на Русия за сигурност в противопоставянето около Украйна, но че Москва е готова да продължи да разговаря.

Путин направи коментарите в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон след седмици на мълчание по темата за украинската криза, предаде Ройтерс.

Кремъл цитира Путин да казва на Макрон, че ще проучи писмените отговори, предоставени от Вашингтон и НАТО тази седмица, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

"Беше обърнато внимание на факта, че в отговорите на САЩ и НАТО не са взети предвид основните опасения на Русия", посочват от Кремъл.

Изброените искания на Москва са стопиране на разширяването на НАТО, неразполагане на нападателни оръжия в близост до границите на Русия и връщането на "военните способности и инфраструктура" на НАТО във вида, в който са били преди присъединяването на бившите държави от Варшавския договор в Източна Европа.

"Ключовият въпрос беше пренебрегнат - как САЩ и техните съюзници възнамеряват да следват принципа на интегритет на сигурността ... че никой не трябва да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на друга държава", посочва се в официалното съобщение за разговора от руска страна.

Съединените щати и съюзниците им предупредиха Путин, че Русия ще бъде изправена пред строги икономически санкции, ако нападне Украйна. Мерките ще надградят онези, наложени след като Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648