Путин разговаря с Макрон и Шолц, разяснил им как работят за мирен живот в Мариупол

ЕС и Свят 28.05.2022 19:58 Снимка: ДНЕС+

Путин разговаря с Макрон и Шолц, разяснил им как работят за мирен живот в Мариупол

В събота руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Темата на разговорите са били постигането на мир в Донбас, а руският президент е подчертал готовността на Москва да продължи преговорите с Киев.

Путин е предупредил Макрон и Шолц за опасността западът да продължи да помпа Украйна с оръжия, съобщава пресслужбата на Кремъл в събота, без да уточнява чия е била инициативата за разговора.

"Беше проведен задълбочен обмен на мнения по актуални аспекти на ситуацията в Украйна. Руският президент подробно информира за последните събития в контекста на провежданата специална военна операция, като отбеляза, че руските въоръжени сили стриктно спазват международното хуманитарно право", се казва в изявлението.

Путин е съобщил как е организирана системната работа за установяване на мир в Мариупол и други "освободени градове" в Донбас, посочват още от Кремъл.

Освен това в разговора отделно внимание беше отделено на състоянието на "преговорния път, който е замразен по вина на Киев", се казва в изявлението.

Руският лидер също така е акцентирал върху опасния характер на продължаващото помпане на Украйна със западни оръжия, което носи рисковете от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и ескалиране на хуманитарната криза.

Сред темите на разговорите, веднага след темата за оръжейните доставки, ТАСС посочва, че е била е продоволствената криза и блокираното от Русия зърно.

Путин е изтъкнал, че продоволствените проблеми са резултат от грешки на Запада. "Ситуацията с продоволствената сигурност в световен мащаб беше задълбочено проучена. Владимир Путин обясни истинските причини за затрудненията в снабдяването с храни, които се дължат на погрешната икономическа и финансова политика на западните държави, както и на наложените от тях антируски санкции", се казва в съобщението на Кремъл.

"Русия е готова да съдейства за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително за износ на украинско зърно от черноморските пристанища". "Увеличаването на доставките на руски торове и селскостопанска продукция също ще спомогне за намаляване на напрежението на световния пазар на храни, което, разбира се, ще изисква отмяна на съответните санкционни ограничения", се казва в изявление на руската страна след тристранния разговор между лидерите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648