Путин посрещна Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“

ЕС и Свят 13.09.2023 09:53 Снимка: ДНЕС+

Путин посрещна Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“

Руският президент Владимир посрещна Ким Чен Ун на космодрума "Восточний" в Амурска област, предаде ТАСС. Очаква се основна тема да бъде доставката на боеприпаси от Северна Корея за Русия.

"Радвам се да ви видя", каза Путин, докато се ръкува с Ким за около 40 секунди, приветствайки го в космодрума "Восточний", модерно съоръжение за изстрелване в Амурска област в далечния изток на Русия. — Това е нашият нов космодрум.

Ким, говорейки чрез преводач, благодари на Путин за поканата и за топлото посрещане.

На кадри, разпространени от новинарска агенция РИА, се вижда как Ким и Путин се ръкуват, широко ухилени, стоят отвън, заобиколени от служители по сигурността и представители на руски медии, преди да влязат заедно в блестяща сграда със стъклени стени.

Срещата на върха между лидерите на двете държави, които стават все по-изолирани в международен план, се наблюдава отблизо от Вашингтон и съюзниците, които подозират, че дъжавниците могат да се споразумеят за търговия с оръжия и отбранителни технологии.

Според "Интерфакс" на Ким ще бъде показан процесът на сглобяване на ракетата "Ангара", като той и Путин ще инспектират строящия се стартов комплекс за нея и стартовия комплекс за ракетата-носител Союз-2, след което ще проведат преговори.

Попитан дали лидерите ще обсъдят оръжия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че двете страни си сътрудничат в "чувствителни" области, които няма да бъдат оповестени публично, според агенция Интерфакс.

Във вторник Песков каза, че посещението на Ким ще бъде "пълноценно" и че двете страни ще проведат "преговори". Хуманитарната помощ за Северна Корея и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени на Пхенян, също могат да бъдат обсъдени, казаха руски официални лица.

Руското външно министерство заяви, че разговорите са важни предвид геополитическите промени в света.

"Двустранните контакти са много важни. И ситуацията на Корейския полуостров, разбира се, е от изключителна важност за сигурността и стабилността в региона", каза говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от държавната информационна агенция РИА.

Ким пристигна в Русия с частен влак във вторник с висши служители от отбранителната промишленост и военни и каза, че посещението му подчертава "стратегическото значение" на връзките между двете страни, съобщи държавната новинарска агенция на Севера KCNA в сряда.

Според някои анализатори, съставът на делегацията на Ким, със забележимото присъствие на директора на отдела за производство на боеприпаси Джо Чун Рионг, дава вид на дневен ред, който е натоварен със сътрудничеството в отбранителната индустрия.

Ким може да предложи артилерийски снаряди от големите запаси на Северна Корея, които биха могли да попълнят възможностите на Русия в краткосрочен план, но въпросите за качеството на боеприпасите може да ограничат общото въздействие, казаха военни анализатори.

Южна Корея и Съединените щати предупредиха, че подобна сделка би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия като постоянен член на съвета гласува да одобри.

Посещението на Ким в Русия е първата му визита в чужбина след световната криза с пандемията от КОВИД. Официалното съобщение на държавната севернокорейска агенция КЦТА гласеше, че посещението му има за цел да утвърди приятелските отношения между Северна Кория и Русия и сътрудничество на "ново по-високо ниво".

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482