Путин подписа финално анексията четирите украински области

ЕС и Свят 05.10.2022 11:04 Снимка: ДНЕС+

Путин подписа финално анексията четирите украински области

Руският президент Владимир Путин подписа законите за присъединяване на четирите частично окупирани украински области към Русия, с което завърши официалният процес на анексиране на завзетите от Русия украински територии.

Законите внасят изменения в руската конституция, като добавят Херсонска и Запорожка област, както и Луганската и Донецката "народна република" като субекти на Руската федерация.

По-рано Съветът на федерацията ратифицира "договорите" за анексиране на окупираните региони, които бяха подписани миналата седмица в Кремъл. Процедурата по анексия беше прокарана изключително бързо пред руските институции, включително през Конституционния съд, който прие разглеждането на среднощно заседание.

Паралелно с процедурата в руските институции от самите окупирани територии идва информация за напредъка на украинската армия.

Така руската федерация вече се състои от 89 субекта. За временно изпълняващ длъжността ръководител на Донецката народна република е назначен Денис Пушилин, на ЛНР - Леонид Пасечник, на Запорожка област - Евгений Балицки, а на Херсонска област - Владимир Салдо.

Още на 30 септември в Кремъл Путин подписа споразумения с ръководителите на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област за присъединяването на новите територии към Русия.

Още тогава на тържествената церемония президентът Путин заяви, че статутът на новите региони няма да бъде обсъждан в преговорите с Украйна.

Референдумите в тези територии се проведоха от 23 до 27 септември, а обявените от резултатите от комисиите варираха между 96.78% в Херсонска област до 99.23% в Донемка област "за" влизане в състава на РФ.

Държавната агенция ТАСС пише, че в руския бюджет за следващите три години вече са предвидени средства за интеграцията и възстановяването на Донбас, Запорожска и Херсонска област. Проектът за федерален бюджет за 2023-2025 г. предвижда средства за интеграция, текуща подкрепа и възстановяване на икономиките на новите региони.

Руската рубла ще бъде паричната единица от 1 януари. Бюджетите на новите региони ще бъдат одобрени до 15 декември 2022 г. Регистрирането на права върху недвижимо имущество въз основа на документи от републиките и Украйна ще бъде възможно до 1 януари 2028 г.

Преходният период се предвижда да продължи до 1 януари 2026 г.

Жителите на новите единици автоматично стават руснаци, но могат да се откажат от гражданството си в рамките на един месец. За да получат паспорт, те трябва да подадат молба за него и да положат клетва.

Новите региони в рамките на Русия ще запазят статута си на републики и области и предишните си имена. Според документите границите на регионите ще се определят от техните граници, които "са съществували в деня на образуването им и приемането им в състава на Руската федерация". Територията на ДНР и ЛНР се определя от границите от 2014 г., установени в техните конституции. Запорожие е част от Руската федерация в нейните административни граници, а Херсонска област - с два района на Николаевска област.

Руският език ще бъде държавен език в новите региони. Изучаването на украински език няма да бъде забранявано. Жителите на новите региони ще получат всички социални и икономически гаранции - от пенсии до медицински грижи.

Териториалните органи на федералните изпълнителни органи ще бъдат създадени до 1 юни 2023 г. По време на преходния период ще бъдат създадени и прокурорски органи, а съдебната система ще започне да функционира. В рамките на шест месеца в регионите ще бъдат създадени градски и общински райони и ще бъдат определени границите на общините. Въоръжените сили на новите региони ще бъдат включени в състава на руските въоръжени сили.

Припомняме, че в края на септември в окупираните територии бяха проведени референдуми за присъеднияване към Русия. Над 85% гласуваха "ЗА" присъединяване към Русия. Украйна и Западът заявиха, че няма да признаят резултатите, защото референдумите са нелегитимни./news.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482