Путин не блъфира за ядрените оръжия, смята Жозеп Борел

ЕС и Свят 24.09.2022 13:38 Снимка: ДНЕС+

Путин не блъфира за ядрените оръжия, смята Жозеп Борел

Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, заяви по-рано Шарл Мишел

ЕС трябва да приеме сериозно заплахите на Путин, че може да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна. Това каза в интервю за Би Би Си Жозеп Борел -  върховния европейски представител по външната политика и сигурността.

„Путин се сблъска с неуспехи на бойното поле, като силите му бяха отблъснати от украинска контраофанзива.

„Това е опасен момент, защото руската армия беше притисната в ъгъла, а реакцията на Путин - заплаха с използване на ядрено оръжие – е много лоша“, каза Борел.

Седем месеца от началото на нахлуването на Русия в Украйна анализаторите са съгласни, че силите на президента Путин са изостанали, но той казва, че трябва да се постигне „дипломатическо решение“, което „запазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.„В противен случай можем да завършим войната, но няма да имаме мир и ще имаме друга война“, каза той.

В обръщение към нацията по-рано тази седмица Путин каза, че страната му разполага с „различни оръжия за унищожение“ и ще „използва всички средства, с които разполагаме“, добавяйки: „Не блъфирам“.

„Когато хората кажат, че това не е блъф, трябва да ги вземете на сериозно“, каза г-н Борел.

 По-рано друг представител на ЕС - Шарл Мишел заяви, че Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН. 

Според председателя на Съвета на Европейския съюз, когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член, трябва да бъде автоматично.

„Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня Ройтерс.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648