Путин издаде указ, с който Русия ще конфискува "за обезщетения" активи на САЩ

ЕС и Свят 24.05.2024 11:02 Снимка: ДНЕС+

Путин издаде указ, с който Русия ще конфискува "за обезщетения" активи на САЩ

Документът очертава отговора на Москва на евентуално изземване на нейни активи от Америка

Руските съдилища получиха правото да използват американска собственост в Русия, за да компенсират щетите от изземването на руски активи в Съединените щати. Съответните разпоредби се съдържат в указа на руския президент Владимир Путин относно процедурата за компенсиране на щетите на Русия от неприятелски действия на Съединените щати, предаде ТАСС.

Става дума за движимо и недвижимо имущество на САЩ, американски компании и граждани, намиращи се на територията на Русия, както и притежавани от тях ценни книжа, дялове в уставния капитал на руски компании и други имуществени права на САЩ и американците в Руската федерация.

Според указа руски носител на права (има се предвид Руската федерация или нейната Централна банка) има право „да се обърне към съда (...) с молба за установяване на факта на неоснователно лишаване от правото му на собственост във връзка с решение на държавен или съдебен орган на САЩ и за компенсиране за вреди“.

Ако заявлението бъде прието, съдът изпраща искане до правителствената Комисия за контрол на чуждестранните инвестиции. На свой ред комисията трябва да изготви за съда списък на американското имущество, което „като се вземе предвид принципът на пропорционалност, може да бъде използвано“ за компенсиране на щетите, причинени от конфискацията на руски активи в САЩ.

Също така на руското правителство беше възложено в рамките на четири месеца да осигури въвеждането на промени в законодателството на Руската федерация, насочени към прилагане на указа.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955