Протестиращи в Бразилия настояха за импийчмънт на президента Болсонару

ЕС и Свят 25.07.2021 11:44 Снимка: ДНЕС+

Протестиращи в Бразилия настояха за импийчмънт на президента Болсонару

Протестиращи излязоха по улиците в няколко бразилски града в събота, за да поискат импийчмънт на крайнодесния президент Жаир Болсонару, чиято популярност спадна през последните седмици заради корупционни скандали на фона на пандемията, информира "Ройтерс".

Тази седмица стана известно, че министерството на отбраната на Бразилия е казало на ръководството на Конгреса, че изборите през следващата година няма да се проведат без изменение на системата за електронно гласуване в страната, за да бъде включена хартиена следа за всеки глас.

Болсонару няколко пъти намекна без доказателства, че настоящата система е предразположена към измами, твърдения, които правителството на Бразилия отрече.

Болсонару ще се бори за втори мандат догодина, в надпревара, в която вероятно ще се сблъска с политическия си враг, бившия ляв президент Луис Инасио Лула да Силва. Допитванията понастоящем показват, че Болсонару губи срещу Лула.

Вчерашните протести бяха поне вторият път този месец, когато бразилци излязоха по улиците в няколко града, за да се противопоставят на Болсонару.

"Тук съм, защото е време да реагираме на геноцидното правителство, което имаме, което завладя страната ни", подчерта Маркос Кирст, протестиращ в Сао Пауло, където се събраха хиляди демонстранти.

Над 500 000 бразилци са починали от COVID-19 при управлението на Болсонару, който е масово критикуван за отхвърляне на тежестта на заболяването и противопоставянето на маските и мерките за социално дистанциране.

Болсонару сега е разследван в Сената, който разглежда възможността за корупция, свързана с покупката на индийска коронавирусна ваксина.

Болсонару беше в столицата Бразилия по време на протестите и излезе на мотоциклет, докато поздравяваше свои поддръжници./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448