Протести във Виена преди откриването на Европейската конференция за газа

ЕС и Свят 26.03.2023 09:33 Снимка: ДНЕС+

Протести във Виена преди откриването на Европейската конференция за газа

Обявените протести срещу откриващата се в понеделник във Виена Европейска конференция за газа, която ще се състои от 27 до 29 март и чиято цел е да се проведат разговори между експерти, концерни и политици, започнаха днес.  

По данни на полицията още по обяд група от 30-ина души от организацията "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) блокираха един от мостовете на Канала на река Дунав - един от уловените в корито ръкави на реката, който минава през центъра на града - и го оцветиха в зелено.  Това предаде БТА.

„Взета е проба от водата“, отговори говорителка на полицията на запитване на радио Виена дали е бил установен съставът на водата. Според активистите багрилото е уранин. „Това е 100 процента биологично разградимо и безопасно средство, използвано за установяване на водни течения, след няколко часа ефектът изчезва“, е гласяло обяснението. Активистите протестират с тази акция срещу „зеленото изпиране на газовата индустрия“, защото производството на зелен газ е „мръсна лъжа“.

По данни на полицията активистите ще бъдат подведени под отговорност за действията си. Както съобщи говорителката на полицията, „законът за водите забранява изливането на вещества във водата“.

„Тази акция е началото на протестите на международното сдружение „Блокиране на газа“ (Block Gas), запланувани преди и по време на конференцията“, заявяват от „Бунт срещу унищожението“. Въпреки че за днес не бяха обявени протестни демонстрации, полицията е била в очакване на подобни действия. Към демонстрантите са се присъединили и над 150 учени. „Времето изтича. Само след няколко години ще имаме толкова метан, въглероден двуокис и парникови газове в атмосферата, че затоплянето ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий“, е общото становище. 

Големи протести се очакват за дните на конференцията, за които, по думите на говорителката на „Блокиране на газа“, във Виена ще пристигнат стотици демонстранти. Освен това известни личности от организацията „Петъци за бъдещето“ (Fridays For Future) от цяла Европа са съобщили, че ще протестират срещу „разрушителната газова индустрия“. Според австрийската осведомителна агенция АПА организацията „Последно поколение“ (Last Generation) няма да организира протести.

Полицията допуска,  че освен заявените демонстрации може да се стигне до спонтанни протести.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993