Продължават преговорите за бъдещето на Венецуела

ЕС и Свят 04.09.2021 11:51 Снимка: ДНЕС+

Продължават преговорите за бъдещето на Венецуела

Правителството и опозицията на Венецуела се върнаха на масата за преговори в Мексико Сити в петък, както бе по план, предаде АП. 

Съперниците на президента Николас Мадуро поискаха гаранции за свободни и честни избори в замяна на облекчаването на санкциите, за което настояват управляващите. Основният опозиционен съюз обяви тази седмица, че ще прекрати тригодишния бойкот на изборите и ще вземе участие в кметските и губернаторските избори през ноември. Този ход дойде, след като двете страни миналия месец започнаха преговори с посредничеството на Норвегия и домакин Мексико в опит да разрешат политическата криза, която бележи осемгодишното управление на Мадуро.

"Нашата цел е да постигнем споразумение, което да разреши конфликта чрез свободни и честни президентски и парламентарни избори, с гаранции, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо във видео, публикувано в социалните медии. Всички знаем, че днес няма условия за свободен и честен избирателен процес във Венецуела. Ето защо сме в Мексико. Ние се борим да постигнем тези условия", каза той.

Разговорите имат дневен ред от седем точки, включително облекчаване на санкциите, политическите права и изборните гаранции, но не и напускането на Мадуро, обвинен от опозицията за измама при преизбирането през 2018 г. Първият ден на преговорите приключи в петък без постигнати споразумения, но разговорите ще продължат до понеделник.

Ръководителят на правителствената делегация Хорхе Родригес заяви пред телевизионния оператор Telesur, че неговите предложения ще се съсредоточат върху икономически и социални въпроси, сред които връщане на ресурсите, които принадлежат на Венецуела, за да се задоволят нуждите на цялото население.

Припомняме, че опозиционни лидери поискаха противниците на президента Николас Мадуро да търсят сътрудничество с управляващата Социалистическа партия, вместо да се опитват да наложат смяна на правителството. Тази позиция показва съществена промяна в политиката им./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448