Примирието свърши: Газа съобщава за стотици нови жертви

ЕС и Свят 02.12.2023 22:37 Снимка: ДНЕС+

Примирието свърши: Газа съобщава за стотици нови жертви

Новата фаза на израелската офанзива ще се съсредоточи върху южната част на Газа, където стотици хиляди палестинци се укриват, след като са избягали от север, информира BBC.

Правителството на "Хамас" в ивицата Газа съобщи в събота, че 240 души са били убити на палестинската територия след прекъсването на примирието в петък. Други 650 души са били ранени при "стотици въздушни удари, артилерийски и военноморски бомбардировки навсякъде в ивицата Газа", се казва в изявление, добавяйки, че израелските сили са "особено се насочили към Хан Юнис, където десетки къщи са били унищожени с техните жители вътре“.

Жители на Хан Юнис съобщават, че през нощта градът е претърпял най-тежката бомбардировка от началото на войната. Именно там израелските власти смятат, че се крият членове на ръководството на "Хамас".

На хората в източните части на града вече е наредено от израелските военни да се преместят в Рафа, по на юг.

Въпреки възобновяването на боевете, американски официални лица казаха, че все още се надяват, че е възможно споразумение за спиране на военните действия и осигуряване на освобождаването на още заложници, отвлечени на 7 октомври, които остават в Газа.  

По-рано Израел обяви, че изтегля своите преговарящи от Катар след "безизходицата в преговорите". Днес камиони с помощ отново бяха допуснати да влязат в Газа от Египет след ден, в който не бяха доставени никакви доставки на територията.

Но международните организации казват, че хуманитарната ситуация в Газа остава отчайваща. Хората се борят да оцелеят на фона на недостиг на основни консумативи, включително храна и вода, а претъпканите болници работят с ограничени ресурси.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961