Приближен на Зеленски нарече ситуацията в Украйна анекдотична

ЕС и Свят 12.10.2021 11:44 Снимка: ДНЕС+

Приближен на Зеленски нарече ситуацията в Украйна анекдотична

От първия ден на избирането на президента на Украйна Володимир Зеленски в страната се възцари ситуация, която може да се нарече "интересен анекдот". Такова мнение изрази в ефира на телевизия "Наш" съветникът на шефа на канцеларията на Зеленски Алексей Арестович.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува вчера статия, в която обясни защо смята контактите с настоящото ръководство на Украйна за безсмислени. Тя съдържа, според определението на Медведев, "пет кратки полемични тези". По-конкретно, той не вижда никакъв смисъл в преговорите с украинските власти, тъй като това са "невежи и безотговорни хора", които постоянно променяли позицията си.

"От първия ден на избирането на Зеленски до ден-днешен вътрешната украинска опозиция обвинява президента и целия екип, че ние (официален Киев, б. р.) отстъпваме интересите на Украйна в полза на Русия, а руснаците казват, че Зеленски не напредва, не е интересно да разговаряме, защото няма резултат", отбеляза Арестович.

Съветникът на шефа на кабинета на Зеленски също така се оплака, че Русия е готова да възстанови дипломатическите и икономическите отношения, но не иска да обсъжда Крим.

По-рано Зеленски изрази желание да проведе среща на четири очи с руския си колега Владимир Путин, като смята, че това може да бъде много продуктивно. В същото време той смята, че обкръжението на руския държавен глава се опитва да предотврати това. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че руският президент никога не е бил против подобен диалог, но е необходимо да се реши какво могат да обсъдят, докато няма предпоставки за преговори до края на годината.

Отношенията между двете страни се влошиха през 2014 г. на фона на намесата на Кремъл в Донбас и анексирането на Крим. Киев и западните страни многократно обвиниха Русия за намеса във вътрешните работи на Украйна./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448