Президентът на Южна Корея помилва вицепрезидента на Samsung

ЕС и Свят 12.08.2022 20:00 Снимка: ДНЕС+

Президентът на Южна Корея помилва вицепрезидента на Samsung

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол помилва заместник-председателя на Samsung Electronics И Дже Йон, тъй като според Министерството на правосъдието на страната бизнес лидерът е необходим, за да помогне за преодоляване на "националната икономическа криза".

Помилването е до голяма степен символично, като И вече е на свобода, след като излежа 18 месеца затвор за подкуп, отбелязва Ройтерс. Присъдата му доведе до масови протести и свали тогавашния президент Пак Гън Хе през 2017 г.

Анализаторите са на мнение, че помилването трябва да означава, че той ще може да извършва бизнес дейности с по-малко законови ограничения и ще може да предвещава някои големи инвестиции от Samsung, най-големият производител на смартфони и чипове с памет в света.

"Поради спешната необходимост от преодоляване на националната икономическа криза ние внимателно подбрахме икономически лидери, които оглавяват националния двигател на растежа чрез активни инвестиции в технологии и работни места", заяви на брифинг министърът на правосъдието Хан Дон Хун.

Зависимата от технологиите и износа Южна Корея, четвъртата по големина икономика в Азия, се бори с растяща инфлация, отслабващо търсене и забавяне на разходите за потребление. 

И Дже Йон, наследник на семейството основател на Samsung, приветства решението и обеща да работи усилено за националната икономика "с непрекъснати инвестиции и създаване на работни места".

Проучване, проведено съвместно от четири анкетьори миналия месец, показа, че 77% подкрепят помилването на лидера на Samsung, въпреки по-ранните протести.

Помилван от Юн беше и председателят на Lotte Group Шин Донг-бин, който беше осъден на две години и половина затвор по обвинения в подкуп.

В изявление Лоте каза, че Шин също ще помогне за "преодоляването на сложната глобална криза".

Акциите на Samsung Electronics затвориха с ръст от 0,5% спрямо ръста от 0,2% на бенчмарка KOSPI (.KS11). Акциите на Lotte Corp (004990.KS) паднаха с 0,6%.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648