Президентът на Колумбия поиска САЩ да включат Венецуела в списъка със спонсорите на тероризма

ЕС и Свят 27.07.2021 11:06 Снимка: ДНЕС+

Президентът на Колумбия поиска САЩ да включат Венецуела в списъка със спонсорите на тероризма

Венецуела заслужава да бъде включена в списъка на САЩ със спонсорите на тероризма. Това обяви президентът на Колумбия Иван Дуке, цитиран от ТАСС.

"Диктаторският режим във Венецуела укрива на своя територия престъпници като Иван Маркес и Романя (лидери на разформированата ляворадикална групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия", по-известна като ФАРК, б. р.), и това снизхождение заслужава САЩ да обявят този режим за спонсор на тероризма", написа той в "Туитър".

Към публикацията той e приложи. видео от своя реч на международен семинар за борба с градския тероризъм. В нея президентът твърди, че на територията на Венецуела се укрива престъпната групировка, която според колумбийското следствие е отговорна за покушение срещу Дуке. На 25 юни неизвестни лица стреляха по хеликоптер, на борда на който се намираха държавният глава, министърът на националната отбрана на Колумбия Диего Молано и министърът на вътрешните работи Даниел Паласиос. Никой не пострада.

През май 2020 г. САЩ добавиха Венецуела към списъка на страните, за които се посочва, че в недостатъчна степен си сътрудничат с Вашингтон в борбата срещу тероризма. Тази мярка предполага забрана за продажба или издаване на лиценз за износ на стоки с военно предназначение и услуги за тези страни. Като обосновка за своето решение американските власти посочиха по-специално сътрудничеството на Каракас с ляворадикалната бунтовническа групировка от Колумбия "Армия за национално освобождение" (АНО)./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448