Президентът на Армения отказа да подпише заповедта на премиера за уволняване на Генералния щаб

ЕС и Свят 27.02.2021 19:50 Снимка: ДНЕС+

Президентът на Армения отказа да подпише заповедта на премиера за уволняване на Генералния щаб

Президентът на Армения Армен Саркисян не одобри оставката на началника на Генералния щаб на въоръжените сили Оник Гаспарян, която се изисква от премиера Никол Пашинян и предизвика бурни протести, съобщи пресслужбата на арменския лидер.

„Президентът на републиката, в рамките на конституционните си правомощия, върна проектоуказа с възражения. Обобщавайки мненията на юристи и експерти, можем да заключим, че той коренно противоречи на конституцията", се казва в изявлението на уебсайта на президента.

Отбелязва се, че президентът не подкрепя никоя политическа сила и взема решения, ръководени изключително от националните интереси.

"Безспорно е, че въоръжените сили трябва да останат неутрални по политически въпроси. Очевидно е, че във връзка с войната личният състав на въоръжените сили повече от всякога се нуждае от универсална подкрепа и внимание. Решаването на проблемите на личния състав на армията е приоритет, той не трябва да се пренебрегва по никакъв начин случай," се казва в изявление.

Президентът смята, че настоящата ситуация е безпрецедентна, изисква системни и всеобхватни решения и не може да бъде разрешена чрез чести кадрови промени, без да се вземе предвид ситуацията в страната.

По-рано около 10 000 противници на арменския премиер Никол Пашинян участваха в митинг близо до парламента на Ереван, съобщи РИА Новости. Те поискаха оставката на Пашинян. Полицейското присъствие беше засилено и не се стигна до напрежение.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.77062
GBP GBP 1 2.25448
RON RON 10 3.97123
TRY TRY 10 2.01401
USD USD 1 1.63394